Termékek Menü
0
   
Ön itt jár: > >

Fügelekvár

Fügelekvár

Egy kedves vásárlóm küldte ezt receptet.

A kertjükben termő finom fügéből készült ez a pikáns lekvár, melyhez prémium vaníliát használtak.

A füge nemcsak finom, de egészésges is, ezért érdemes eltenni a hidegebb napokra.

A receptet és a képeket köszönöm Dr. Vajda Katalinnak.

 

Fügelekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg füge
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1,5 citrom leve
  • 1 narancs leve
  • 1 rúd vanília
  • 1 rúd és/vagy 1 mokkáskanál fahéj 

A fügéket megmossuk, szárát levágjuk és negyedeljük. A befőző lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot és ráöntjük a citrusfélék levét és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap felhasítunk 1 rúd vaníliát és a fahéjjal együtt a lábosba tesszük. Felforraljuk és kb. 25-30 percig kavargatjuk, míg sűrűsödni kezd. Utána levesszük a lángról, a darabos fűszereket kihalásszuk, majd merülő mixerrel pépesítjük. Újra forraljuk – vigyázat ekkor már pufog és a szokásos módon üvegekbe merjük, lefedjük, majd 24 óraára szárazgőzbe megy. 

Mivel a fügének igen nagy a fruktóz és a pektin tartalma, ezért sem zselésítő, sem ennél több cukor szerintem nem kell bele, ennyi savanyítással egy kellemesen pikáns, nem mézédes lekvár lesz belőle.

Tartalomhoz tartozó címkék: BLOG
f